web stats
diashow
Sastamalan Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ry

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tietotori

Sastamalan Sosialidemokraattien valtuustoaloite 'Tukea korkeakouluopiskelijoiden matkakustannuksiin'

Sastamalan Sosialidemokraattien valtuustoaloite 'Tukea korkeakouluopiskelijoiden matkakustannuksiin' 15.11.2021,
esittelijänä valtuustoryhmän puheenjohtaja Leevi Karisalmi


Tukea korkeakouluopiskelijoiden matkakustannuksiin




Kaupunkimme strategiassa tunnistetaan heikkoudeksemme, että "opiskelemaan lähtevät nuoret eivät palaa". Usein nuorten poismuuttaminen Sastamalasta liittyy korkeakouluopintojen aloittamiseen. 
Kuten koulujen osalta tiedämme: suljettua koulua harvoin avataan uudestaan. Samalla tavoin poismuuttavia opiskelijoita on haastava saada muuttamaan takaisin heidän valmistuttuaan.






Teknologian kehittymisen kuin myös ennustamattoman koronapandemian seurauksena erilaiset opiskelumuodot ovat mahdollistuneet uudessa mittakaavassa. 
Opiskelu ei enää tarkoita vain fyysisessä luokka- tai luentotilassa istumista, vaan etäopiskelun ja itsenäisen opiskelun mahdollisuudet ovat lisääntyneet. Muuttaminen opintojen perässä ei siis enää ole niin itsestään selvää tai välttämätöntä kuin aiemmin.




Sastamalan kaltaiselle kaupungille opiskelumuotojen muutos on mahdollisuus. Kaupungin keskustaajamasta on kolmen vartin junamatka kahteen korkeakoulukaupunkiin, joissa opiskelee yhteensä yli 35 000 korkeakouluopiskelijaa. 
Karkusta Tampereelle junamatka kestää vain hieman yli puoli tuntia. Tampereella yliopiston keskustakampus sijaitsee alle 10 minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemasta ja 
Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampukselle Kauppiin pääsee rautatieasemalta sujuvasti ratikan kyydissä. Autolla kuljettaessa matka Kiikoisista Poriin tai Häijäästä Tampereelle on vain puolisen tuntia.




Lienee sanomattakin selvää, mitä etuja siitä voi kaupungillemme olla, jos saamme pidettyä tulevaisuuden insinöörejä, opettajia ja sairaanhoitajia täällä. 
Vaikutuksia voisi olla myös kasvatus- ja terveysalojen sijaistilanteeseen, jos alojen opiskelijoita asuisi  lähellä sijaistyöpaikkoja.




Opiskelijat joutuvat usein elämään hyvin rajallisilla rahallisilla resursseilla. Valitettavasti Kelan myöntämä koulumatkatuki ei koske korkeakouluopiskelijoita. 
Näen aiheelliseksi, että kaupunki tukisi ja kannustaisi niitä sastamalalaisia, jotka haluavat asua Sastamalassa korkeakouluopintojensa ajan. Näin antaisimme mahdollisuuden omannäköiseen elämään myös korkeakouluopiskelijoille.




Esitän, että kaupunki ottaa käyttöön sastamalalaisille korkeakouluopiskelijoille maksettavan matkakustannuksia koskevan tuen ja, 
että kaupunki selvittää vuonna 2022 toiselta asteelta valmistuvien sastamalalaisten näkemyksiä siitä, millä keinoin heitä voitaisiin houkutella jäämään Sastamalaan korkeakouluopintojen ajaksi.


Neljä nuorta iloisina opiskelijoina

Tiedotteet Sastamala.fi

Myös Sastamalan kaupungin toimipisteissä luovutaan yleisestä maskisuosituksesta (pl Sotesi)

Lue lisää »

Harrastus- ja virkistystoimintaa avataan

Lue lisää »

Harrastus- ja virkistystiloja esitetään avattaviksi Pirkanmaallakin (PSHP:n tiedote)

Lue lisää »

Pirkanmaalla, Sastamala ja Punkalaidun mukaan lukien luovutaan virallisista eristyskäytännöistä

Lue lisää »

Uutiset Pirkanmaa SDP.fi

”Kela-korvaukset eivät ole pienituloisille aito vaihtoehto” – piirikokouksessa vallitsi huoli hallituksen toimista

Pirkanmaan Sosialidemokraattien piirikokous keräsi lähes sata osallistujaa Tampereen työväentalolle lauantaina 27. huhtikuuta. Kokouksen...

Lue lisää »

Aluevaltuustoryhmä: Hallituksen ideologinen hyökkäys pakottaa hyvinvointialueet leikkauksiin

Oikeistohallituksen toteuttamat sosiaali- ja terveyspalveluiden leikkaukset aiheuttavat syvää huolta suomalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Leikkaukset...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa. kansanedustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Lue lisää »

Sähkön hintakriisi kärjistyy – SDP on valmis toimimaan

SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Näin eduskunnan turvallisuusjohtaja kommentoi huhuja aseiden varomattomasta säilytyksestä

Eduskunta tiedotti tänään, että sen kanslia täsmentää ohjetta aseiden säilytyksestä. Kansliatoimikunnassa käydyn keskustelun mukaisesti ohje...

Lue lisää »

Evp-upseeri: Kuinka paljon Venäjä vaikuttaa Suomeen vanhoillisten uskonyhteisöjen kautta?

Viron demarien puheenjohtaja, sisäministeri Lauri Läänemets ehdotti taannoin, että Moskovan patriarkaatin ortodoksikirkko julistettaisiin...

Lue lisää »